Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...


Składniki:
1 pierś kurczaka
4 pomidory
2 cebule
1 papryka czerwona
3 plasterki ananasa z puszki
½ puszki kukurydzy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu
szczypta curry
szczypta Vegety lub Kucharka
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta pieprzu ziołowego
sól do smaku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
ryż


Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa  (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem.
Smacznego



Przedrukowano z artelis.pl