Placek po zbójnicku

Lubicie placki ziemniaczane? Mam fajny pomysł na obiad - placek po zbójnicku. Zachęcam do wykonania i wyrażenia opinii.


Składniki na sos:
600 g wołowiny albo mięsa gulaszowego
150 g
1 cebula
1 papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
mąka
3 liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz




Składniki na placki ziemniaczane (z tej porcji wychodzą 3-4 średnie placki):
5-6 średnich ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cebula,                       
jajko,
sól,    
pieprz,

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby zakryć mięso, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, później dorzucamy pieczarki. Jak mięso będzie już miękkie dorzucamy do niego cebulę, pieczarki, paprykę i gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy wodą i mąką.
Teraz smażymy placki ziemniaczane.

Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną.  Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.



Przedrukowano z artelis.pl