Zupa Neapolitańska

Zupa pasuje na różne imprezy, jest ciekawa i inna niż wszystkie tradycyjne zupy. Na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonna, ale to tylko złudzenie. Polecam.

                                                                                Składniki:
2 udka kurczaka,                                              
3 marchewki,                                                           
2 pietruszki,                                               
¼ selera,                                               
½ kg pieczarek,                                                  
1 por,                                                   
2 łyżki masła,                                           
20 dag serka topionego śmietankowego lub gouda,
10 dag serka topionego ziołowego,                                                         
500 g makaronu Rosmarino – jest to makaron w kształcie ziarenek ryżu
sól,                                               
pieprz,                 

Udka kurczaka gotujemy w ok. 3 litrach wody. W drugim garnku gotujemy makaron. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, selera i pieczarki ucieramy na tarce. Pora kroimy w talarki i smażymy na maśle, następnie dodajemy do niego pieczarki i za chwilę pozostałe starte warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, smażymy 8-10 minut. Jak kurczak się ugotuje wyjmujemy go i oddzielamy mięso od kości (dzielimy kurczaka na małe kawałki, takie jak do potrawki). Do wywaru wrzucamy utarte warzywa i kawałki kurczaka – gotujemy. Serki topione zalewamy szklanką rosołu i miksujemy, dolewamy do zupy, solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy tak jak rosół, wsypujemy do miski makaron i zalewamy zupą.
Smacznego.



Przedrukowano z artelis.pl