Prażonki


Prażonki - danie regionalne

Autor: zima

Prażonki, pieczonki lub duszonki. Danie pochodzące z rejonu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, a konkretnie z okolic Zawiercia i Myszkowa.

Prażonki, pieczonki lub duszonki. Trzy nazwy jednego dania, które jest bardzo fajną alternatywą dla kiełbasek, karkówki czy innego mięsa przyrządzanego na grillu podczas wiosennych czy letnich spotkań na świeżym powietrzu. Danie wywodzi się z rejonu Jury Krakowsko- Częstochowskiej, a konkretnie z okolic Zawiercia i Myszkowa. Im dalej od tych miejscowości, tym potrawa jest mniej znana. Prażonki tradycyjnie przygotowuje się z ziemniaków, boczku, kiełbasy, marchewki i smalcu. Dusi się to wszystko na ognisku w szczelnie zamkniętym żeliwnym garnku i podaje z mlekiem lub kefirem. Charakterystyczną cechą prażonek jest ich zapach w ostatniej fazie przygotowywania, od którego po prostu chce się jeść :)
Dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na prażonki przygotowywane w domu, nie w żeliwnym garnku, a na patelni. Zapraszam!

prażonki miłość do jedzenia

Składniki:
  • około 15 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 burak,
  • 1 duża marchewka,
  • 3/4 pętelka ulubionej kiełbasy,
  • 100-150 g boczku,
  • 4 kurze skrzydełka (bez lotek),
  • 1,5 cebuli,
  • smalec,
  • pieprz, vegeta, przyprawa do ziemniaków, liść laurowy.
Przepis:
  • Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę, buraka, marchew, cebule kroimy na pół i tniemy na cieniutkie plasterki. To samo robimy z kiełbasą i boczkiem. Skrzydełka kroimy na dwie części.
  • Na dnie wysokiej patelni kładziemy skrzydełka. Następnie robimy warstwę z połowy ziemniaków. Posypujemy je łyżeczką przyprawy do ziemniaków, łyżeczką vegety i dodajemy liść laurowy. Teraz tworzymy kolejne dwie warstwy. Pierwszą z marchewki, cebuli i buraka, a drugą z kiełbasy i boczku. Na sam wierzch kładziemy resztę ziemniaków i doprawiamy tak jak za pierwszym razem. Dodajemy też pieprzu wedle uznania  i około 40-50 g smalcu.
  • Smażymy na średnim ogniu przez 30-40 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).



Blog o gotowaniu: miloscdojedzenia.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.