Bitki wołowe z grzybami (4 osoby)
- ½ kg wołowiny (udziec, ligawa)
- 4 dkg suszonych grzybów
- 3 cebule
- 4 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- grzybowa kostka bulionowa
- pieprz w ziarnach
- ziele angielskie
- olej
- sól
Przygotowanie potrawy zaczynamy od namoczenie pokruszonych grzybów w ½ szklance wody. Mięso wołowe kroimy w plastry o grubości około 1 cm i ubijamy. Ubite mięso oprószamy mąką i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmażoną wołowinę przekładamy do płaskiego rondla, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą oraz liście laurowe, pieprz w ziarnkach i kostkę bulionową.
Do rondla dolewamy wody tak aby zakrywała mięso i dusimy pod przykryciem 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy kolejne 45 minut. W razie konieczności dolewamy wody, tak aby bitki zawsze były przykryte. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody by zagęścić sos. Dokładnie mieszamy.
Bitki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.