Bitki wołowe

Bitki wołowe to tradycyjna potrawa doskonałe nadająca się na danie główne. Przygotowanie ich nie zajmie nam zbyt wiele czasu, a dobrze przyrządzone będą naprawdę smaczne i kruche.

Bitki wołowe z grzybami (4 osoby)
  • ½ kg wołowiny (udziec, ligawa)
  • 4 dkg suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • grzybowa kostka bulionowa
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól



Przygotowanie potrawy zaczynamy od namoczenie pokruszonych grzybów w ½ szklance wody. Mięso wołowe kroimy w plastry o grubości około 1 cm i ubijamy. Ubite mięso oprószamy mąką i  obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmażoną wołowinę przekładamy do płaskiego rondla, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą oraz liście laurowe, pieprz w ziarnkach i kostkę bulionową.
Do rondla dolewamy wody tak aby zakrywała mięso i dusimy pod przykryciem 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy kolejne 45 minut. W razie konieczności dolewamy wody, tak aby bitki zawsze były przykryte. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody by zagęścić sos. Dokładnie mieszamy.
Bitki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.