Przepis na pyszny i prosty sernik. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Jeśli chcesz coś dobrego zjeść to oprócz składników wystarczy tylko trochę dobrych chęci.
Potrzebne składniki:
Spód ciasta:
0,5 kostki margaryny3 jajka
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
1,2 kg twarogu
8 jajek
1 kostka margaryny
Rodzynki
1 olejek śmietankowy
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Spód ciasta:
Margarynę (musi być miękka), jajka,cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy mikserem. Po wymieszani i doprowadzeniu do jednolitej masy należy ją wyłożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni blachy.
Masa twarogowa:
Twaróg wymieszać razem z żółtkami, margaryną (oczywiście miękką) i cukrem. Białka ubić na sztywno i dodać, na koniec dodajemy rodzynki, olejek i wylewamy na spód.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Można udekorować lukrem i posypać rodzynkami lub jak kto woli na przykład polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony w starych zapiskach mojej babci. Myślę, że przepis ten może być doskonałym pomysłem dla wszystkich: mistrzów kuchni jak i ludzi, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem. Mam tu na myśli nie tylko kobiety ale również niejeden mężczyzna mógłby pochwalić się nietuzinkowym pomysłem na zaskoczenie swojej małżonki.
SMACZNEGO!
Jasno-słomkowa barwa. Bardzo charakterystyczny nos z agrestem, jabłkiem i białymi owocami. Zdumiewająco bogate, przyjemnie wyważone, o dobrej kwasowości. Wino młode, z zakrętką, które idealnie pasuje jako wino domowe oraz do podania na kieliszki. Smacznego!
Przedrukowano z artelis.pl